tag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post4012687779124175025..comments2023-12-16T15:37:30.500+01:00Comments on Willkommen in Polschland!: Kuchnia niemiecka a sprawa polskaSkarbinajnajhttp://www.blogger.com/profile/00524243191275464546noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-61164528597168763472015-09-29T14:16:47.657+02:002015-09-29T14:16:47.657+02:00Jak Niemcy w końcu trzymają ten widelec? Ludzie na...Jak Niemcy w końcu trzymają ten widelec? Ludzie na zdjęciach trzymają go tak jakoś normalnie, sama tak trzymam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-3872400872500732812014-12-15T16:37:03.278+01:002014-12-15T16:37:03.278+01:00Nigdy nie zwróciłam uwagi na to, że Niemcy inaczej...Nigdy nie zwróciłam uwagi na to, że Niemcy inaczej trzymają widelec. nauka niemieckiego w Niemczechhttp://www.sprachcaffe.com/polski/kursy_niemieckiego/niemcy.htmnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-20005418125787503362014-11-30T15:11:22.066+01:002014-11-30T15:11:22.066+01:00Tak, można ;) Steffen M. też już o tej różnicy pis...Tak, można ;) Steffen M. też już o tej różnicy pisał. Do końca nie wiem, jak to z tymi polskimi sklepami jest... W dużych miastach typu Berlin czy Monachium na pewno jest sporo, podobnie tam, gdzie są skupiska Polonii czy przybyłych ze Śląska (Westfalia). U mnie nie ma, choć miasto do małych nie należy. Paradoksalnie kilkaset kilometrów za zachód stąd, w miasteczku, w którym mam rodzinę, jest świetnie zaopatrzony polski sklepik. Podejrzewam, że zależy to i od tego, czy ktoś zdecyduje się założyć tego typu biznes, ma kontakty, smykałkę do interesów itp. Polskich półek w okolicznych marketach nie ma, rosyjskie się zdarzają. Myślę, że skala emigracji Polaków do Wielkiej Brytanii nie dorównuje jednak tej tutaj, więc chyba jeszcze długo poczekamy na polskie piekarnie czy przebicie się polskiej kuchni...Skarbinajnajhttps://www.blogger.com/profile/00524243191275464546noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-55041157587180548742014-11-30T15:02:32.523+01:002014-11-30T15:02:32.523+01:00Oczywiście, nie deprecjonuję niemieckich ciast i d...Oczywiście, nie deprecjonuję niemieckich ciast i deserów - podejrzewam, że poświęcę im niedługo osobny wpis. Wydaje mi się, że zdanie w tym poście mogło zostać przez Ciebe źle odebrane - chodziło mi tylko o kwestię podobieństw dotyczących obu kuchni; na gruncie ciast chciałam wzmiankować Baumkuchen, czyli sękacz. Głównie dlatego, że na wschodzie Polski jest bardzo znany - jak się okazuje, nie tylko tam!Skarbinajnajhttps://www.blogger.com/profile/00524243191275464546noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-41053260144140362692014-11-28T14:20:38.614+01:002014-11-28T14:20:38.614+01:00Tak jak pisałam u Oli, kuchnię niemiecką znam racz...Tak jak pisałam u Oli, kuchnię niemiecką znam raczej słabo i dosyć powierzchownie, ale takie są uroki wpadania na krótko i stypendium studenckiego ;). Nie bardzo rozumiem jaka jest różnica w trzymaniu widelca, ja go właśnie trzymam w ten sposób :D, to można inaczej?<br />Nie przypominam sobie z Konstancji, ale nie ma przypadkiem coraz więcej polskich sklepów w Niemczech? Przecież naszych rodaków tam przybywa. U mnie w Szkocji, w każdym dużym Tesco jest polska półka z całkiem sporym wyborem produktów. Mój Freund nawet znalazł tu swój ukochany ketchup z Wrocławka ;).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00171310981861588923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-46987281308708181332014-11-28T10:19:28.086+01:002014-11-28T10:19:28.086+01:00W kwestii deserów Niemcy mają jednak parę hitów:Bi...W kwestii deserów Niemcy mają jednak parę hitów:Bienenstichkuchen, Plätzchen pieczone w adwencie(choćby słynne Vanillekipferl,ale nie tylko), Marzipanstollen nie używających się do naszego keksa,bułki na słodko, i szeroki asortyment słodyczy,nie do dostania poza kauflandem i lidlem a i to nie zawsze. Pozdrawiam, GretaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-24191821195969497752014-11-26T16:37:59.392+01:002014-11-26T16:37:59.392+01:00Po raz pierwszy słyszę, że kalafior po polsku to z...Po raz pierwszy słyszę, że kalafior po polsku to z jajkiem na twardo ;) U nas się jadło tylko z masłem i bułką tartą. O bąbelkowej herbacie nigdy nie słyszałam, ale widzę, że nie mam czego żałować. A co do serków - też miałam problem z białym serem w Holandii. Nauczyłam się robić pierogi ruskie z tego serka twarożkowego ;) Dora Experimentshttps://www.blogger.com/profile/12425945282629976586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-83337605071283166702014-11-26T10:18:08.417+01:002014-11-26T10:18:08.417+01:00Ja też cierpię w Szwajcarii na brak białego sera, ...Ja też cierpię w Szwajcarii na brak białego sera, ale nauczyłam się go robić z naturalnego, tłustego mleka! I smakuje jeszcze lepiej niż taki kupny z polskiego sklepu. Tylko kwestia znalezienia mleka "od rolnika", niepasteryzowanego, nieprzetworzonego, nie-UHT.Johttp://szwajcarskie-blabliblu.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-77231276469015662012014-11-25T19:45:21.121+01:002014-11-25T19:45:21.121+01:00Bardzo wyczerpujący artykuł :) Cieszę się, że wzię...Bardzo wyczerpujący artykuł :) Cieszę się, że wzięłaś udział w tej edycji! Nie zwróciłam uwagi na to, jak Niemcy trzymają widelec. Muszę to przyobserwować następnym razem.Aleksandra J.https://www.blogger.com/profile/12566477416579910618noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6619029982567578254.post-88089745035173150272014-11-25T18:08:19.874+01:002014-11-25T18:08:19.874+01:00Witaj, jesli pozwolisz wtrace sie w sprawie twarog...Witaj, jesli pozwolisz wtrace sie w sprawie twarogu. :-D Speisequark to nie serek homogenizowany tylko twarog trzykrotnie mielony. Nadaje sie jak najbardziej na sernik ! Zawsze z niego pieke i serniki sa pyszne. Postepuje sie z nim tak samo jak z twarogiem polskim pomijajac jedynie mielenie. Luksusowa wersje sernika robie z drozszego twarogu wystepujacego w handlu pod nazwa Topfen. To bardzo delikatny nie mielony ale majacy mimo to delikatna konsystencje twarog . Rowniez i on nie ma z serkiem homogenizowanym wiele wspolnego. Polecam!<br />Serdecznie pozdrawiam<br />KiaraAnonymousnoreply@blogger.com