Mittwoch, 23. April 2014

Sezon na szparaga


Czas odkurzyć cykl postów o kuchni niemieckiej. Niemcy chętnie odwiedzają restauracje i próbują nowych dań. Gotowanie dla przyjaciół i z przyjaciółmi, kursy gotowania, czasopisma i programy kulinarne stały się w ciągu ostatnich kilku lat niezwykle modne.

W zależności od pory roku, popularnością cieszą się określone produkty. I tak na przykład, jesienią wszystko kręci się wokół dyni i kurek, a zimą na straganach stołach pojawia się jarmuż czy gęsina, w okresie wielkanocnym jagnięcina, a w lecie kiełbaski na grilla. Każdy szanujący się lokal proponuje w sezonie coś, co akurat jest na czasie - w wersji klasycznej bądź jako autorskie dzieło szefa kuchni.

 Źródło: hanisauland.de


Obecnie trwa w Niemczech sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Właściwszym słowem byłoby chyba „szał”, bo są one niemal wszędzie, aż strach otworzyć lodówkę... 

Tegoroczny sezon na szparagi już się rozpoczął!

Źródło: t-online.de


Mało które warzywo jest w Niemczech tak kochane i pożądane jak szparagi (Spargel) właśnie. Początek sezonu szparagowego uwarunkowany jest pogodą, po części także sposobem uprawy. Bywa, że pierwszymi szparagami można cieszyć się już pod koniec marca. Naturalnie, im wcześniejsze są szparagi, tym droższe. W kwietniu i maju sezon trwa w najlepsze, a szparagi tanieją. Zbiór kończy się tradycyjnie 24 czerwca. Dlaczego? Szparagi muszą wyrosnąć (któż nie zna asparagusa, w PRL-u nieodzownego składnika bukietów na wszelkie okazje?) i wzmocnić się przed długim okresem chłodów. A od tego dnia do pierwszych przymrozków jest średnio 100 dni.

Sezon na szparagi kończy się tradycyjnie 24 czerwca.

 Źródło: spargel.net


Jako że pod moim rodzinnym miastem przed II wojną światową uprawiano szparagi, trafiły one do naszego ogródka. Po 1945 zmieniły się granice, szparagowe poletka odeszły w całkowite zapomnienie, ale na naszej działce trzymały się mocno. Smak szparagów znam zatem od dzieciństwa i, szczerze mówiąc, zdążył mi on przez te wszystkie lata mocno spowszednieć.

 Szparagi w supermarkecie

Fot. Polschland

 Garnek do gotowania szparagów

Źródło: discounto.de


 Stoisko ze szparagami w centrum Heidelbergu

Fot. Polschland

 Anons w lokalnej prasie, informujący kiedy i gdzie nabyć można szparagi prosto od producenta

Foto: Polschland

 Fragment prospektu jednego z hipermarketów: sosy i fixy do szparagów w sezonowej ofercie

Foto: Polschland


Co zatem jest tak charakterystyczne dla sezonu szparagowego?  Jeśli chodzi o ludzi, to przede wszystkim popyt na zbieraczy - na polach spotkać można wielu pracowników z Polski. Przy drogach ustawiane są stragany i specjalne kioski, w których można zaopatrzyć się w szparagi prosto z plantacji (i w truskawki). W marketach pojawiają się specjalne garnki do gotowania szparagów i obieraki, sosy instant lub w kartonikach - klasykiem jest holenderski. Plantatorzy zamieszczają w prasie ogłoszenia, kiedy i na którym z okolicznych targów, będzie można kupić ich produkty.

 Szparagowy żart we Freiburgu. Pojawiły się spekulacje, że ma on do czynienia z nieprzyjemnym zapachem moczu po spożyciu szparagów...

Źródło: fudder.de

Sezon na szparagi... ;)

Źródło: spiegel.de

Sprzedaje się szparagi zielone, filoletowe i białe, które są w Niemczech lubiane najbardziej. Koniecznie grube z białą główką, tj. takie, które jeszcze nie zdążyły wyjść z ziemi. Główka zielonkawa, niebieskawa czy fioletowawa, świadcząca o tym, że szparag miał już styczność z promieniami  słońca, obniża jego wartość na tutejszym rynku. Szparagi połamane podczas mycia i sortowania można nabyć taniej (tzw. Bruchspargel) - są jednakowo dobre i nadają się do dań, które i tak wymagają ich pocięcia.

Szparagi cieszą się w Niemczech opinią Edelgemüse, szlachetnego warzywa. Sezon na nie trwa dość krótko. Pierwsze plony uzyskać można dopiero po trzech latach od zapoczątkowania uprawy, a ta może trwać najwyżej 10 lat. Zbiór szparagów odbywa się ręcznie, a samo warzywo jest dość delikatne i podatne na uszkodzenia. To wszystko odbija się na ich cenie. 

Jak jada się szparagi? Najczęściej jako zupę-krem, z ziemniakami, polane sosem holenderskim, beszamelowym bądź masłem i bułką tartą, serwowane z naleśnikami, a także na zimno - zawijane z szynką czy w formie sałatki z majonezem. 



W wielu miejscowościach, gminach i regionach specjalizujących się w uprawie szparagów na szerszą skalę, wybiera się co roku Spargelkönigin - Królową Szparagów. Pochodzi ona zwykle z okolicy i nie musi być pięknością. Ważne, że zna się na szparagach! :) Przez rok pełni funkcje reprezentacyjne, np. podczas festynów, otwarcia szparagowego sezonu itp.

Źródła: spargel.de, spargelhof-heinl.de, abendzeitung-muenchen.de

 Zbiór satyrycznych rysunków ze szparagiem w roli głównej

Źródło: bilder.buecher.de




 Nazwa Spargel (sparen - oszczędzać, Gel - żel) stała się tematem trzech powyższych rysunków.

Źródła: fonflatter.de, gbheld.com, mycomics.de


 Możemy porozmawiać szczerze? Czuję w boku jakieś kłucie! 

Aluzja do sposobu zbioru szparagów.

Źródło: oli-hilbring.de

- A co w tych szparagach jest "eko"?
- Zbieracze przyjechali z Polski na rowerach.

Nawiązania do pochodzenia pracowników na plantacjach i trendu "eko".

Źródło: spiegel.de


Podczas gdy szparagi znane nam były „od zawsze”, czosnek niedźwiedzi (Bärlauch) moja rodzina odkryła kilka lat temu. Choć roślina ta rośnie w polskich i niemieckich lasach od niepamiętnych czasów, dopiero nie tak dawno zaczął się prawdziwy boom na nią. W odróżnieniu od szparagów, można narwać ją sobie samemu i za darmo, uważając jedynie, aby nie pomylić jej z trującą konwalią. Powinno się zbierać młode liście przed i na samym początku pory kwitnienia.


 Czosnek niedżwiedzi - stanowisko w Niemczech...



 ... i w Polsce

Foto: Polschland


 Kwitnący czosnek niedźwiedzi

Fot. Polschland


Zbiór liści

Fot. Polschland

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa jednak krócej niż szparagowy. A że częściowo się z nim pokrywa, można skombinować te dwa przysmaki w jednym posiłku.

 Typową potrawą kuchni badeńskiej są szparagi z Kratzede/Kratzete - poszarpanym naleśnikiem. Tu w wersji z czosnkiem niedźwiedzim.

Źródło: kreinbucher.blogspot.com

 Książka kucharska z rysunkami - przepisy na dania ze szparagów i czosnku niedźwiedziego

Źródło:mundartverlag.de


 Reklama jednej z restauracji: sezon na jagnięcinę i czosnek niedźwiedzi w kwietniu, na szparagi w maju.

Foto: Polschland

 Każda szanująca się restauracja wiosną ma w swojej ofercie coś z czosnkiem niedźwiedzim!

Foto: Polschland


Świeże liście czosnku niedźwiedziego są składnikiem zup, past twarogowych, pesto i innych potraw, takich jak szpecle czy gnocchi. Suszone można znaleźć np. w serze żółtym.

 Ser żółty z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego

Źródło: genusmaenner.de

 Świeże liście czosnku niedźwiedziego na białym serze

Foto: Polschland

 Sprzedaż szparagów i młodych ziemniaków przy jednym z gospodarstw

Foto: Polschland



Spargelessen w jednej z westfalskiej restauracji urządzonej przez plantatora szparagów. Co ciekawe, kucharz przybył z Polski, żona gospodarza i inni pracownicy także.

Foto: Polschland 


 Szparagowy biznes: pojemniczki do przechowywania szparagów, garnki, szczypce do wyciągania szparagów z wody, nożyki do obierania, półmiski, garnuszki do sosu...

Foto: Polschland

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen